Diller…
Bu başlık altında genel olarak dilbilim ile ilgili şeyler paylaşmak istiyorum. Yine de paylaşımlar çok geniş bir konular denizinden seçmeler olacak muhtemelen. Bu nedenle “dil ile ilgili her şey” gibisinden bir konu başlığı da meramımı anlatmaya yetecektir.
Başlık altında ilk paylaşımımın conlang terimiyle ilgili olmasını uygun buldum, dillere meraklı herkes için önemli bir terimdir.
Conlang
Conlang terimi İngilizce “constructed-language”, yani “inşa edilmiş dil” ifadesinin kısaltmasıdır. Yapma/yapay dil olarak da Türkçeleştirilebilir-doğal dillerle bir bağdaştırma sonucunda.
Pek çok amaçla conlang üretmek mümkündür(iletişimde kolaylık sağlamak, artistik kaygı gütmek, dilbilime olan ilgi sonucunda, vs.), bu nedenle pek çok alt sınıfı vardır. Ama bunları kabaca ikiye ayırmak mümkündür.
Auxiliary languges: insanlığın iletişimi kolaylaştırmak maksadıyla üretilen dillerdir. En ünlüsü Esperanto’dur, conlang’ler içinde özel ve önemli bir yeri vardır. Volapük de bu kategoride önemlidir.
Artistic languages: estetik kaygı güden, eğlencesine yaratılan dillerdir. Mistik ve nihanî(?)diller de bu kategoride sayılır.
Not: Kilise ahalisinden birtakım divanelerin tanrıyla iletişmek için kendi dillerini veya yazılarını uydurdukları bilinir. Bunların bazıları sırlarını bugün dahi saklar. Pek çoğunun ortak yönü bir melek tarafından divane kimseye öğretilmesidir. Voynich Yazması da bu kategoride değerlendirilebilir.
En ünlü artistic dil Tolkien üstadımızın Quenya’sı olarak geçer. Yine de bu vakitlerin ünlü conlanger’ı(conlanger: yapay dil tasarlayan kimse)David J. Peterson’ı da unutmamak gerekir. Pek çok kişi kendisini GoT ile tanısa da dizi-film camiasında pek çok dil üretmiştir, Dune kadrosunda da çalıştığı doğrudur.
Son olarak, bugünkü en yaygın conlang topluluğu kendisine Babil Kulesi’ni bir sembol olarak seçmiştir. Babil Kulesi’nin hikayesini şimdi paylaşarak yazımı uzatmayacağım ama buradan sonraki yazımın teaser’ı olsun bari.
Önemli conlangler: Quenya, Sindarin, Klingon, Na’vi, Valyrian, Dothraki, Newspeak, Nadsat; Lojban, Toki Pona, Volapük, Esperanto, Interlingua, Poliespo…
Ayrıca bu başlık altında ‘dil’ genel başlığı altında her şeyi paylaşabilirsiniz. Örneğin, öğrendiğiniz bir dil yahut da kendi ürettiğiniz bir dil, hatta alfabeleri de bu işin için katabiliriz zannımca.